Jeśli próbujesz ograniczyć spożycie cukru lub po prostu chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszne słodycze z kaszy Millet, to ten przepis jest właśnie tym, czego szukasz.
Kasza proso to mała i twarda kasza łuskana, która jest uprawiana i zbierana na subkontynencie indyjskim. Ma niską zawartość tłuszczu i zawiera dobrą ilość białka, żelaza, wapnia i innych składników odżywczych.
Proso jest ziarnem zbóż i ma bardzo mały rozmiar. Jest uważane za pożywne źródło pożywienia. Można przygotować różne rodzaje kaszy z prosa jak, kabli, chawal, malpua, kaju itp.
Zobaczmy jak zrobić te pyszne słodycze:
Składniki:
Kasza proso – 2 filiżanki
Ghee – 1/2 filiżanki
Miód – 2 łyżki
Cukier – 1 łyżka
Gałka muszkatołowa w proszku – 1 łyżka
Kardamon w proszku – 1 łyżka
Sposób:
Po pierwsze, umyj kaszę prosa, a następnie umieść ją w młynku. Zmiel kaszę, aż stanie się drobna. Teraz odłóż ją na bok.
Rozgrzej ghee na patelni i dodaj zmieloną kaszę, dobrze wymieszaj. Trzymaj na średnim ogniu i gotuj przez około 15 do 20 minut.
Po 15-20 minutach dodaj miód, gałkę muszkatołową i kardamon w proszku, dobrze wymieszaj.
Trzymaj do ostygnięcia.
Teraz zmiażdż go i podaj jako przekąskę.
Wnioski:
Są to łatwe i pyszne przekąski, które można przygotować w domu. Te kasze z prosa są bardzo zdrowe dla Ciebie i również pyszne.