Ciasto czekoladowe stało się bardzo popularne w ostatnich czasach. Każdy kocha je i chce spróbować raz na jakiś czas. Jeśli jesteś kimś, kto kocha ciasto czekoladowe to tutaj zamierzam podzielić się z Tobą kilkoma pysznymi przepisami na ciasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe stało się bardzo znane w ostatnich czasach. Istnieje wiele rodzajów ciasta czekoladowego, ale tutaj zamierzam podzielić się z Tobą pięcioma różnymi rodzajami ciasta czekoladowego.
Ciasto z ciemnej czekolady
Pierwszy przepis na ciasto czekoladowe to ciemne ciasto czekoladowe, które jest najbardziej popularnym ciastem czekoladowym. Ma odpowiednią ilość słodyczy i czekoladowy smak. To ciasto jest bardzo wilgotne i ma idealną ilość słodyczy.
Składniki:
– 1/2 szklanki roztopionego masła
– 1/4 szklanki cukru kryształu
– 1/3 szklanki kakao w proszku
– 1 jajko
– 2 filiżanki mąki
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 filiżanki posiekanych daktyli
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1/4 szklanki gęstej śmietany
– 2 łyżki stołowe brązowego cukru
– 1/4 filiżanki posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita.
2. Włóż masło do miski i dodaj cukier granulowany oraz kakao w proszku. Dobrze ubij i dodaj jajko i ponownie ubij.
3. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dodaj je do ciasta i dobrze wymieszaj.
4. Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i brązowy cukier i dobrze wymieszaj.
5. Podziel ciasto na dwie miski i dodaj daktyle i posiekane orzechy w jednej misce, a mleko w drugiej. Dobrze wymieszać i przelać na patelnie.
6. Piecz je przez 30 do 35 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Pozwól mu całkowicie ostygnąć przed zdjęciem ciasta z patelni.
7. Przykryj go kawałkiem papieru pergaminowego i talerzem i pozwól mu ostygnąć.
Ciasto czekoladowe z mlekiem
To kolejny rodzaj ciasta czekoladowego. Ma odpowiednią ilość słodyczy i doskonałą ilość mleka. Smakuje bardzo mniam i na pewno go pokochasz.
Składniki:
– 1/3 szklanki masła
– 1/4 filiżanki kakao w proszku
– 1/4 szklanki cukru
– 2 jajka
– 2 filiżanki mąki
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Kremować masło i cukier przez 5 do 6 minut. Dodać jajka i dobrze ubić.
2. Przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i sól i dodać do masy.
3. Dobrze wymieszać i dodać mleko i ponownie pokonać.
4. Wlać ciasto do patelni i piec przez 25 do 30 minut.
5. Przykryj kawałkiem papieru pergaminowego i talerzem i pozwól mu ostygnąć.
Ciasto czekoladowe z pecem