Ciecierzyca lub fasola garbanzo to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych na świecie. Ciecierzyca jest używana w kuchniach całego świata i można ją wykorzystać do przygotowania takich potraw jak dal, chutney, pakora i innych pikantnych dań.
Ciecierzyca ma wysoką zawartość białka i błonnika, ale jej wartość odżywcza jest tracona podczas mielenia. Aby uniknąć utraty wartości odżywczych, możesz użyć ich jako przekąski. Te trufle z ciecierzycy są doskonałym źródłem błonnika i białka, a także są załadowane korzyściami zdrowotnymi.
Składniki:
Ciecierzyca / fasola garbanzo – 1 filiżanka
Masło – 2 łyżki
Cebula – 1 mała
Pasta imbirowo-czosnkowa – 1 łyżka
Kminek w proszku – ½ łyżki
Sól – według smaku
Owies – 1½ filiżanki
Proszek migdałowy – ¼ filiżanki
Jak zrobić:
Zmiel ciecierzycę na grubą mąkę za pomocą blendera lub robota kuchennego.
W dużej misce dodaj mąkę z ciecierzycy, płatki owsiane, sól i proszek migdałowy.
Dodaj do mieszanki masło i dobrze wymieszaj.
Weź ciasto i zagnieść mieszaninę, aż stanie się gładka.
Zwiń masę w małe kulki i obtocz je w proszku migdałowym.
Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Sugestie dotyczące serwowania:
Podawaj je jako zdrową przekąskę, a także można je dodać do sałatek, kanapek i makaronów.
Wnioski:
Jeśli szukasz zdrowej i pożywnej przekąski dla dzieci, to te trufle z ciecierzycy są idealnym wyborem.