Papryka faszerowana bezmięsną kaszą z prosa

Jeśli zastanawiacie się nad wypróbowaniem jakichś nowych potraw i przepisów to mam dla Was najlepszy przepis. W tym przepisie będziecie faszerować paprykę kaszą z prosa. Jest to bardzo łatwe do przygotowania i na pewno będziesz cieszyć się jego smakiem.

Składniki:

Kasza z prosa (proso)

Papryka

Olej roślinny

Sól

Cynamon w proszku

Imbir w proszku

Garam masala w proszku

Kolendra w proszku

Przecier pomidorowy

Sos sojowy

Nasiona gorczycy

Asafoetida

Kurkuma w proszku

Sposób przygotowania:

Dodaj 1/3 szklanki kaszy prosa do 2 szklanek wody i gotuj ją, aż stanie się miękka i mięsista.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj sól, kolendrę w proszku, imbir w proszku, kurkumę w proszku, asafoetidę i garam masala w proszku.

Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.

Teraz wyjmij proso z wody i pozwól mu ostygnąć.

Pokrój paprykę na pół i usuń nasiona.

Połóż połówki papryki na tacy i napełnij je mieszanką prosa.

Wstaw je do piekarnika na 30 minut, a następnie podawaj na gorąco.

Wnioski:

Kasza proso jest bardzo pożywną i zdrową żywnością, która jest również znana jako „czarny gram”. Jest to jeden z najtańszych pokarmów i jest dostępny w prawie wszystkich rynkach. Jest dobrym źródłem energii, białka i węglowodanów. Jest również bogaty w błonnik, żelazo, wapń, cynk i magnez.

Jeśli chcesz wypróbować jakieś nowe przepisy to podałam Ci przepis na faszerowaną paprykę. Jest on bardzo łatwy do przygotowania i na pewno będziesz cieszyć się jego smakiem.