Niskokaloryczne przepisy na desery bez rafinowanego cukru
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe odżywianie i unikanie nadmiaru cukru w diecie. Jednak, uwielbiamy również słodkie smakołyki i często nie możemy sobie odmówić deseru po obiedzie. Czy istnieje sposób na połączenie tych dwóch potrzeb? Okazuje się, że tak! W tym artykule przedstawimy kilka niskokalorycznych przepisów na desery, które nie zawierają rafinowanego cukru, a jednocześnie są pyszne i satysfakcjonujące.
- Kokosowe kuleczki z daktylami
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
-
Orzechy nerkowca zmiel w blenderze na drobną mąkę.
-
Dodaj do orzechów daktyle, kakao i olej kokosowy. Zmiksuj, aż powstanie jednolita masa.
-
Z masy formuj małe kulki.
-
Obtaczaj kulki w wiórkach kokosowych.
-
Przełóż na talerz i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aby stwardniały.
-
Mus z awokado i bananów
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu (lub innego naturalnego słodzika, np. syrop klonowy)
Przygotowanie:
-
Awokado i banany obierz i umieść w blenderze.
-
Dodaj kakao i miód.
-
Zmiksuj wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa.
-
Przełóż mus do miseczek i wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby stężał.
-
Ciasto z batatów
Składniki:
- 2 bataty
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki amarantusowej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
-
Bataty ugotuj w mundurkach, obierz ze skórki i zgnieć widelcem.
-
Do zgniecionych batatów dodaj jajka, mąkę amarantusową, mleko roślinne, kakao, proszek do pieczenia i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
-
Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą bez cukru.
-
Sernik jagodowy bez dodatku cukru
Składniki:
- 200 g herbatników z pełnego ziarna
- 500 g serka wiejskiego 0% tłuszczu
- 2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Herbatniki zmiel w blenderze na mąkę.
- Herbatnikową mąkę wymieszaj z 2 łyżkami miodu i rozpuszczonym masłem. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
- Wymieszaj ser, jogurt grecki, jajka i jagody w blenderze na gładką masę.
- Masę serowo-jagodową wlej na podpieczony spód.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż sernik zetnie się.
- Wystudź i podawaj schłodzony.
Podsumowanie
Desery bez rafinowanego cukru nie muszą być nudne i pozbawione smaku. Przy użyciu naturalnych składników i umiarkowanej ilości naturalnych słodzików, takich jak miód czy syrop klonowy, możemy cieszyć się słodkościami, nie szkodząc swojemu zdrowiu. Przygotuj jedno z powyższych przepisów na niskokaloryczny deser i przekonaj się, że słodkość może być smaczna również bez cukru.