Jak zrobić zdrową zupę kokosową z curry

Curry to jedna z popularnych potraw w Indiach. Jest to smaczne i pożywne danie i jest uwielbiane przez wszystkich. W Indiach curry jest zwykle podawane jako śniadanie lub kolacja. Obecnie wiele restauracji serwuje curry i są one bardzo znane. Do wykonania tego dania używa się liści curry.

Składniki:

Kokos – 1/2 filiżanki (250 ml)

Suszone czerwone chili – 2 (opcjonalnie)

Ziarno sojowe – 2 łyżki (30 ml)

Czosnek – 2 tsp (5 ml)

Cebula – 2 łyżki (10 ml)

Liście zielonej kolendry – 2 łyżki (5 ml)

Green gram dal – 2 łyżki (5 ml)

Liście curry – 2 filiżanki (50 ml)

Sól – 2 łyżki (5 ml)

Kolendra w proszku – 1/4 filiżanki (60 ml)

Olej – 2 łyżki (30 ml)

Sok z cytryny – 1 łyżka (15 ml)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię i dodaj olej, czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Następnie dodaj sól i kurkumę w proszku i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj zieloną kaszę, zielone liście kolendry, liście curry i wodę. Gotuj przez 5 do 10 minut. Następnie dodaj kokos i dobrze wymieszaj. Następnie przykryć i gotować przez 15 minut.

Następnie weź kokos i odcedź go. Dodaj mleko kokosowe do patelni i gotuj przez kolejne 2 do 3 minut.

Aby zupa była kremowa, dodaj soję i dobrze wymieszaj. Zdjąć z ognia i podawać na gorąco.

Wnioski:

Przepis jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś curry, to będzie to idealny starter. Ta zupa jest bogata w białko, żelazo i wapń.