Curry to jedna z popularnych potraw w Indiach. Jest to smaczne i pożywne danie i jest uwielbiane przez wszystkich. W Indiach curry jest zwykle podawane jako śniadanie lub kolacja. Obecnie wiele restauracji serwuje curry i są one bardzo znane. Do wykonania tego dania używa się liści curry.
Składniki:
Kokos – 1/2 filiżanki (250 ml)
Suszone czerwone chili – 2 (opcjonalnie)
Ziarno sojowe – 2 łyżki (30 ml)
Czosnek – 2 tsp (5 ml)
Cebula – 2 łyżki (10 ml)
Liście zielonej kolendry – 2 łyżki (5 ml)
Green gram dal – 2 łyżki (5 ml)
Liście curry – 2 filiżanki (50 ml)
Sól – 2 łyżki (5 ml)
Kolendra w proszku – 1/4 filiżanki (60 ml)
Olej – 2 łyżki (30 ml)
Sok z cytryny – 1 łyżka (15 ml)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej patelnię i dodaj olej, czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Następnie dodaj sól i kurkumę w proszku i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj zieloną kaszę, zielone liście kolendry, liście curry i wodę. Gotuj przez 5 do 10 minut. Następnie dodaj kokos i dobrze wymieszaj. Następnie przykryć i gotować przez 15 minut.
Następnie weź kokos i odcedź go. Dodaj mleko kokosowe do patelni i gotuj przez kolejne 2 do 3 minut.
Aby zupa była kremowa, dodaj soję i dobrze wymieszaj. Zdjąć z ognia i podawać na gorąco.
Wnioski:
Przepis jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś curry, to będzie to idealny starter. Ta zupa jest bogata w białko, żelazo i wapń.