Risotto ze szparagami z kurczakiem

To idealny przepis na chłodne i ciemne dni zimy. Szparagi są nie tylko pyszne, ale również bardzo odżywcze. Posiada witaminę K, witaminę A oraz wapń.

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

2-3 duże cebule

1 ząbek czosnku

2 filiżanki szparagów

1 filiżanka ryżu Arborio

1 1/2 szklanki białego wina

4-5 filiżanek bulionu z kurczaka

2 gałązki rozmarynu

Sól i pieprz do smaku

Metody:

Podgrzej olej w średniej wielkości rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się półprzezroczyste. Dodać ryż i mieszać, aż pokryje się olejem.

Dodać szparagi i smażyć aż zmiękną.

Dodaj białe wino i pozwól mu się zredukować o połowę.

Wlej bulion z kurczaka i dodaj rozmaryn. Doprowadzić do wrzenia i przykryć. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.

Wymieszać sól i pieprz do smaku.

Podawać natychmiast.

Wskazówki:

Możesz użyć dowolnego rodzaju ryżu, który preferujesz. Możesz również zastąpić bulion z kurczaka bulionem warzywnym. Możesz również dodać trochę więcej przypraw do bulionu z kurczaka.

Możesz podawać risotto ze szparagami na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzone.

Wnioski:

Jest to proste i pyszne danie, które możesz zrobić w domu. Więc, dać to spróbować, to na pewno zaimponować swojej rodziny i przyjaciół.