Jak zrobić pyszne słodycze z kaszy jaglanej

Jeśli próbujesz ograniczyć spożycie cukru lub po prostu chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszne słodycze z kaszy Millet, to ten przepis jest właśnie tym, czego szukasz.

Kasza proso to mała i twarda kasza łuskana, która jest uprawiana i zbierana na subkontynencie indyjskim. Ma niską zawartość tłuszczu i zawiera dobrą ilość białka, żelaza, wapnia i innych składników odżywczych.

Proso jest ziarnem zbóż i ma bardzo mały rozmiar. Jest uważane za pożywne źródło pożywienia. Można przygotować różne rodzaje kaszy z prosa jak, kabli, chawal, malpua, kaju itp.

Zobaczmy jak zrobić te pyszne słodycze:

Składniki:

Kasza proso – 2 filiżanki

Ghee – 1/2 filiżanki

Miód – 2 łyżki

Cukier – 1 łyżka

Gałka muszkatołowa w proszku – 1 łyżka

Kardamon w proszku – 1 łyżka

Sposób:

Po pierwsze, umyj kaszę prosa, a następnie umieść ją w młynku. Zmiel kaszę, aż stanie się drobna. Teraz odłóż ją na bok.

Rozgrzej ghee na patelni i dodaj zmieloną kaszę, dobrze wymieszaj. Trzymaj na średnim ogniu i gotuj przez około 15 do 20 minut.

Po 15-20 minutach dodaj miód, gałkę muszkatołową i kardamon w proszku, dobrze wymieszaj.

Trzymaj do ostygnięcia.

Teraz zmiażdż go i podaj jako przekąskę.

Wnioski:

Są to łatwe i pyszne przekąski, które można przygotować w domu. Te kasze z prosa są bardzo zdrowe dla Ciebie i również pyszne.