Dzisiejszy przepis to prosty, a zarazem pyszny przepis na placki gryczane z orzechami. Mąka gryczana nie zawiera glutenu, jest też bogata w błonnik i białko.
Składniki:
2 filiżanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki ryżowej
½ szklanki mąki migdałowej
½ filiżanki mąki sezamowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 filiżanka wrzącej wody
½ szklanki mleka
½ szklanki surowych nerkowców
1 jajko
Metoda:
Krok 1: Przesiej suche składniki do miski.
Krok 2: Dodaj wrzącą wodę, mleko i jajko.
Krok 3: Dobrze wymieszaj, aby wszystko odpowiednio połączyć.
Krok 4: Przełóż ciasto na nieprzywierającą patelnię.
Krok 5: Piecz je przez 15 do 20 minut.
Krok 6: Wyjmij go z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Krok 7: Połamać go na kawałki i podawać z filiżanką herbaty.
Wnioski:
Gryczane ciastka z orzechami są naprawdę pyszne i łatwe do wykonania. Mam nadzieję, że spodoba Ci się ten przepis, jeśli tak to proszę podziel się z nami swoją opinią.