Jeśli zastanawiacie się nad wypróbowaniem jakichś nowych potraw i przepisów to mam dla Was najlepszy przepis. W tym przepisie będziecie faszerować paprykę kaszą z prosa. Jest to bardzo łatwe do przygotowania i na pewno będziesz cieszyć się jego smakiem.
Składniki:
Kasza z prosa (proso)
Papryka
Olej roślinny
Sól
Cynamon w proszku
Imbir w proszku
Garam masala w proszku
Kolendra w proszku
Przecier pomidorowy
Sos sojowy
Nasiona gorczycy
Asafoetida
Kurkuma w proszku
Sposób przygotowania:
Dodaj 1/3 szklanki kaszy prosa do 2 szklanek wody i gotuj ją, aż stanie się miękka i mięsista.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj sól, kolendrę w proszku, imbir w proszku, kurkumę w proszku, asafoetidę i garam masala w proszku.
Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.
Teraz wyjmij proso z wody i pozwól mu ostygnąć.
Pokrój paprykę na pół i usuń nasiona.
Połóż połówki papryki na tacy i napełnij je mieszanką prosa.
Wstaw je do piekarnika na 30 minut, a następnie podawaj na gorąco.
Wnioski:
Kasza proso jest bardzo pożywną i zdrową żywnością, która jest również znana jako „czarny gram”. Jest to jeden z najtańszych pokarmów i jest dostępny w prawie wszystkich rynkach. Jest dobrym źródłem energii, białka i węglowodanów. Jest również bogaty w błonnik, żelazo, wapń, cynk i magnez.
Jeśli chcesz wypróbować jakieś nowe przepisy to podałam Ci przepis na faszerowaną paprykę. Jest on bardzo łatwy do przygotowania i na pewno będziesz cieszyć się jego smakiem.