Czy słyszeliście już o dyni? Oczywiście, że tak, każdy zna fakt, że dynia jest najlepszym źródłem witaminy C i błonnika. Co jeszcze chcesz jeść, gdy cierpisz na jakieś problemy zdrowotne. Dynia jest dobrym źródłem witaminy A, B, C, D, E oraz minerałów takich jak potas, magnez, żelazo, miedź, fosfor, mangan i cynk.
Dynia jest bogata w przeciwutleniacze, beta karoten, luteinę, kwas foliowy i flawonoidy. Jest to świetne jedzenie dla utraty wagi, ponieważ ma niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika. Jest to doskonały jesienny przepis, który jest nie tylko smaczny, ale również pożywny. Ciasto z dyni jest uwielbiane przez wszystkich, jest pyszne i wypełniające również.
Składniki:
Dynia – 1/4 filiżanki
Mleko migdałowe – 2 filiżanki
Ekstrakt waniliowy – ½ łyżki
Syrop klonowy – 1/3 filiżanki
Olej kokosowy – 1 łyżka
Chipsy czekoladowe – 2 łyżki
Budyń waniliowy – 1/2 filiżanki
Cynamon – 1 łyżka
Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Sól – 1 łyżka
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni.
Upiecz dynię umieszczając ją w piekarniku na 30-40 minut lub do momentu aż będzie miękka.
Wyjmij ją z piekarnika i pozwól jej ostygnąć.
Następnie przeczyść dynię w blenderze, aż będzie gładka.
Dodaj mleko migdałowe i ponownie zmiksuj, aż będzie gładkie.
Dodaj wanilię, syrop klonowy, olej kokosowy, wiórki czekoladowe i dobrze wymieszaj.
Nasmaruj patelnię do pieczenia i wylej masę.
Umieść ciasto w piekarniku i piecz przez 35 do 40 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
Po ostygnięciu posyp gałkę muszkatołową, cynamon, sól i budyń waniliowy.
Całość będzie gotowa do podania.
Wnioski:
Ten zdrowy przepis na ciasto dyniowe jest idealnym przysmakiem na jesień. Jest pyszne, pożywne i niskokaloryczne. Mam nadzieję, że wkrótce wypróbujesz ten przepis. Podziel się z nami swoim doświadczeniem.