Kluski są pokarmem biedaków, a teraz wszyscy są uzależnieni od klusek. Kiedy mówisz o kluskach, większość ludzi myśli o zupie kluskowej i różnych przepisach na kluski do gotowania. Ale czy kiedykolwiek myślałeś o robieniu własnych klusek? Cóż, jest to najlepszy sposób, aby cieszyć się makaronem i zrobić zdrowe danie. Oto niektóre z najlepszych przepisów na kluski.
1. Soba Noodles
Soba noodles są japońskie kluski, które są wykonane przez moczenie makaronu gryczanego i gotowanie ich. Główne składniki tego przepisu to ryż, soja i jajka. W Japonii te kluski nazywane są „nama soba”.
Składniki:
– 500g makaronu soba
– 1 średnie jajko
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 250ml wody
– ¼ filiżanki japońskiego sosu sojowego
– ½ szklanki ryżu
– 1 łyżeczka nasion sezamu
– ¼ łyżeczki soli
– 1 łyżka brązowego cukru
Jak zrobić:
Namocz makaron przez około pół godziny, a następnie gotuj go przez 8 minut. Pozwól mu ostygnąć, a następnie odsącz wodę. Teraz dodaj jajka i olej sezamowy do makaronu i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sól i cukier. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj do niego ryż i sos sojowy. Teraz wlej wodę na patelnię i podgrzej ją do wrzenia. Przelej mieszankę do miski i pozwól jej ostygnąć.
2. Pieczony makaron ryżowy
Jest to najbardziej popularny przepis na makaron do pieczenia, a najlepsze jest to, że jest on wegański. Jest to również najłatwiejszy przepis na makaron do wykonania.
Składniki:
– 400g makaronu ryżowego
– 100g białych grzybów
– 150g cebuli dymki
– 100g marchewki
– 100g kapusty
– 1 mały ziemniak
– 100g pędów bambusa
– 3 cebule dymki
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka cukru
Jak zrobić:
Gotuj makaron przez około 6 do 7 minut, a następnie dodaj do niego warzywa. Wymieszaj je dobrze, a następnie dodaj do nich cukier i wodę. Przykryć i pozostawić do gotowania przez około 15 minut.
3. Tajski makaron z czerwonym curry
Tajskie czerwone curry to idealny przepis, jeśli szukasz pikantnego i pysznego przepisu. Jest to prosty przepis do wykonania, a głównym składnikiem jest mieszanka wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, krewetek i warzyw.
Składniki:
– 250g makaronu ryżowego
– 150g brokułów
– 300g wołowiny
– 200g kurczaka
– 200g wieprzowiny
– 50g młodej kukurydzy
– 150g papryki
– 100g szpinaku
– 1/3 szklanki sosu rybnego
– 1 duża cebula
– 1 duży pomidor
– 1/4 szklanki soku z limonki
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
– Sól
Jak zrobić:
Gotuj makaron przez około 6 do 7 minut, a następnie dodaj do niego warzywa. Dodaj rybę