5 najlepszych deserów z serem ricotta

Ser ricotta to kremowy i pikantny ser, który jest bardzo smaczny. Ser, który powstaje poprzez zsiadanie mleka owczego i koziego, a następnie skrzepy są odsączane i umieszczane w formach, gdzie są prasowane. Jest to włoski ser, który ma bogaty i kremowy smak.

Poniżej dzielę się jednymi z najsmaczniejszych deserów, które można podać z serem ricotta.

Ciasto Dolce Ricotta

Składniki:

2 filiżanki sera ricotta

1 filiżanka cukru

1/2 szklanki roztopionego masła

1/3 szklanki soku z cytryny

4 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Nasmaruj dno i boki patelni 9×9 cali sprayem do gotowania.

Dodaj ser ricotta i cukier do dużej miski do mieszania i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, roztopione masło i jajka i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta, około 5 minut.

Dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 25 do 30 minut, lub do momentu, gdy tester włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.

Pozwól ciastu ostygnąć przez 15 minut, a następnie podawaj.

Wykonuje: 8 porcji.

Makaroniki kokosowe

Składniki:

1 filiżanka słodzonych płatków kokosowych

1/2 szklanki niesłodzonego, rozdrobnionego orzecha kokosowego

1/2 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki brązowego cukru

1 jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.

Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym.

Połącz pierwsze pięć składników (kokos, cukier puder, brązowy cukier, jajko i ekstrakt waniliowy) w średniej wielkości misce. Wymieszaj do połączenia.

Przesiej mąkę do innej miski. Wymieszaj mąkę z mokrymi składnikami, aż wszystkie suche składniki będą nawilżone.

Wyłóż masę na przygotowane patelnie i spłaszcz ją szpatułką lub grzbietem dużej łyżki. Piec przez 13 do 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasteczka na patelni przez 3 minuty. Ostrożnie przenieś na stojak do chłodzenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ilość: 24 ciasteczka.

Pudding marchewkowy

Składniki:

1 funt marchewki

1/2 szklanki brązowego cukru

1/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/8 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ugotuj marchewki i odcedź.

Wymieszaj marchewki, cukier, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól w średniej wielkości misce. Zalać mlekiem i wymieszać do połączenia.

Umieścić mieszaninę w lodówce na 2 do 3 godzin. Wyjąć i