Ser ricotta to kremowy i pikantny ser, który jest bardzo smaczny. Ser, który powstaje poprzez zsiadanie mleka owczego i koziego, a następnie skrzepy są odsączane i umieszczane w formach, gdzie są prasowane. Jest to włoski ser, który ma bogaty i kremowy smak.
Poniżej dzielę się jednymi z najsmaczniejszych deserów, które można podać z serem ricotta.
Ciasto Dolce Ricotta
Składniki:
2 filiżanki sera ricotta
1 filiżanka cukru
1/2 szklanki roztopionego masła
1/3 szklanki soku z cytryny
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Nasmaruj dno i boki patelni 9×9 cali sprayem do gotowania.
Dodaj ser ricotta i cukier do dużej miski do mieszania i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, roztopione masło i jajka i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta, około 5 minut.
Dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 25 do 30 minut, lub do momentu, gdy tester włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
Pozwól ciastu ostygnąć przez 15 minut, a następnie podawaj.
Wykonuje: 8 porcji.
Makaroniki kokosowe
Składniki:
1 filiżanka słodzonych płatków kokosowych
1/2 szklanki niesłodzonego, rozdrobnionego orzecha kokosowego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym.
Połącz pierwsze pięć składników (kokos, cukier puder, brązowy cukier, jajko i ekstrakt waniliowy) w średniej wielkości misce. Wymieszaj do połączenia.
Przesiej mąkę do innej miski. Wymieszaj mąkę z mokrymi składnikami, aż wszystkie suche składniki będą nawilżone.
Wyłóż masę na przygotowane patelnie i spłaszcz ją szpatułką lub grzbietem dużej łyżki. Piec przez 13 do 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasteczka na patelni przez 3 minuty. Ostrożnie przenieś na stojak do chłodzenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ilość: 24 ciasteczka.
Pudding marchewkowy
Składniki:
1 funt marchewki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Ugotuj marchewki i odcedź.
Wymieszaj marchewki, cukier, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól w średniej wielkości misce. Zalać mlekiem i wymieszać do połączenia.
Umieścić mieszaninę w lodówce na 2 do 3 godzin. Wyjąć i