Jakieś 1,5 tygodnia temu na mojej skrzynce mailowej czekała na mnie miła wiadomość – zaproszenie na warsztaty kulinarne inaugurujące nowy projekt Pascala Brodnickiego, Tuba Smaku. To mogło oznaczać tylko jedno – podróż na podbój stolicy! Wyjazd do Warszawy planowałam już od dawna, tak więc nadarzyła się idealna okazja, żeby wcielić ten plan w życie. I chociaż wiązało się to z pobudką o 2 w nocy, 5 godzinami spędzonymi w busie z głową opadającą z częstotliwością 10 razy na minutę i nieprzytomnym spojrzeniem po dotarciu na miejsce, długo nie trzeba było mnie namawiać 😉
Tuba smaku to kulinarne przedsięwzięcie skupiające wyjątkowych pasjonatów gotowania. Ich smakowite poczynania oglądać możemy na youtubowych kanałach Tuby. Każdy z pewnością znajdzie tutaj coś dla siebie – przepisy na roślinne dania, słodkości czy azjatyckie smaki, zaprezentowane w sposób przystępny i niewątpliwie miły dla oka! Nic tylko oglądać, gotować i oddawać się niewątpliwej przyjemności jedzenia…
Warsztaty odbyły się w Comfort Food Studio, które mieści się w absolutnie zachwycającej Hali Koszyki. Tematem przewodnim wspólnego gotowania było śniadanie, a jego interpretacja bardzo zróżnicowana! Przy czterech stanowiskach szefowali przedstawiciele Tuby Smaku – Pascal, Mickey Rotten, Agnieszka Mielczarek oraz Daniel Brzeziński, którzy krok po kroku wprowadzili nas w tajniki swoich warsztatowych propozycji.

Z miłości do słodkości i rabarbaru, razem z moją redakcyjną koleżanką Marleną, wybrałyśmy grupę Mickeya, który jest odpowiedzialny za roślinną odsłonę Tuby. Zaproponował wegańskie tosty francuskie z twarożkiem migdałowym i konfiturą z rabarbaru, podane z płatkami nasturcji. Zamiast jajka, jak w klasycznym przepisie, użyliśmy zmielonych ziaren chia. Twarożek migdałowy smakował obłędnie, a całość tworzyła idealną słodko-kwaśną kompozycję.



Wśród pozostałych propozycji znalazły się: hummus buraczano-chrzanowy przygotowany przez Agnieszkę Mielczarek, tosty francuskie z sosem pomidorowo-waniliowym i lodami autorstwa Pascala oraz stickyrice z egzotycznymi owocami – propozycja Daniela Brzezińskiego. Gotowanie zwieńczyło wspólne ucztowanie i zajadanie się przyrządzonymi specjałami – istna rozpusta!
Cóż mogę powiedzieć – lepszej środy nie mogłam sobie wymarzyć! Gotowanie w doborowym towarzystwie, miła śniadaniowa alternatywa dla moich jajecznych poranków i całe mnóstwo pozytywnych wrażeń. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zachęcić Was do zapoznania się z Tubą Smaku i życzyć smacznego! 😉


1 myśl w temacie “Warsztaty kulinarne z Tubą Smaku”