Opublikowano

Warstwowe mini desery z ricottą i pomarańczami

 

Elegancki, efektowny, idealny na imprezę. Do jego przygotowania wystarczy parę chwil i tylko 4 składniki. Brzmi jak definicja deserowego szczęścia? W takim razie nie ma się co zastanawiać, zapraszam do kuchni!

O koncepcji warstwowego deseru przypomniała mi ostatnio siostra, prosząc mnie o jeden z pierwszych przepisów, jaki pojawił się na blogu. Do tamtego deseru użyłam wtedy kaszy jaglanej i jogurtu, a trzecią warstwą był krem czekoladowy z awokado i bananem.  Teraz zamarzyła mi się wersja mini, którą mogłabym podać podczas spotkania ze znajomymi i której przygotowanie nie zajęłoby dużo czasu. Dodatkowy warunek był taki, że deser miał być jak najbardziej prosty. Łapię się czasem na tym, że kiedy myślę nad nowym przepisem czy próbuję zaplanować jakieś menu, często popadam w przesadę. Za bardzo kombinuję, zbyt wielu składników chcę użyć i zapominam, że to właśnie te proste pomysły są najczęściej najlepsze.

Tym razem pomocą przyszła ricotta, którą kupiłam do zupełnie innego dania i leżące samotnie w szafce ciasteczka. Do tego lekko kwaskowate pomarańcze, nadające nieco zimowego charakteru  i nic więcej nie potrzeba!

Warstwowe mini desery z ricottą i pomarańczami

Warstwowe mini desery z ricottą i pomarańczami
Składniki na 3 porcje*:

2 pomarańcze
szczypta cynamonu
opcjonalnie: erytrytol lub inny słodzik
ok. 120 g ricotty
3 owsiane ciasteczka bez cukru (użyłam ciastek Avenki)

*Ilość składników jest uzależniona od wielkości naczyń, w których będziemy podawać deser. Słoiczki, których użyłam mają 5,5 cm średnicy i 7 cm wysokości.

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 160 kcal
B: 4,5 g T: 6 g W: 21 g

Pomarańcze obieramy, filetujemy i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do małego garnuszka i gotujemy na małym ogniu ze szczyptą cynamonu. Jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie, możemy dodać odrobinę słodzika. Po odparowaniu soku studzimy i przekładamy do słoiczków. Następnie układamy na nich warstwę ricotty. Ciasteczka owsiane rozgniatamy, posypujemy nimi wierzch deseru. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *