Opublikowano

Trufle kokosowe

Trufle kokosowe z kaszy jaglanej to, obok czekoladowych, kolejna klasyczna pralinkowa propozycja, którą po prostu trzeba wypróbować. Zdrowe, bez cukru, rozpływające się w ustach – jednym słowem idealne dla wielbicieli legalnych słodkości. Świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, dodatek do lunchboxa lub efektowny prezent od serca. Nic, tylko turlać!

Trufle kokosowe
Składniki na ok. 35 sztuk:

100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
100 g mąki kokosowej
100 g mleka kokosowego
erytrytol lub inny słodzik
migdały
wiórki kokosowe do obtoczenia

wartość energetyczna 1 sztuki: ok. 48 kcal
B: 1 g T: 3 g W: 4 g

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości ze szczyptą soli (nieco dłużej niż zwykle, powinna być lekko rozgotowana). Studzimy. Dodajemy mleko kokosowe, mąkę i słodzik, dokładnie blendujemy. Z masy formujemy trufle, do środka każdego wkładamy połowę migdała (lub cały jeśli są dość małe). Obtaczamy w wiórkach kokosowych, schładzamy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *