Opublikowano

Tort marchewkowy z kremem z ricotty

Zdrowy tort – brzmi trochę jak oksymoron. A jednak to możliwe! Mąka owsiana, marchew i cynamonowy krem z ricotty, czyli słodka rozpusta w wersji fit. Chwalony nawet przez sceptyków zdrowego odżywiania! Czy trzeba większej rekomendacji…? 😉

Historia mojego zdrowego tortu jest dosyć długa i skomplikowana, a zaczyna się jakieś 3 lata temu, kiedy to Zdrowo Najedzona ujrzała światło dzienne i zaczęła swoje kulinarne podboje. Mimo, że przepisy na zdrowe słodkości to niejako moja specjalność, przygotowanie tortu zawsze wydawało mi się jakimś wyższym, nieosiągalnym levelem – no bo te warstwy, no bo ten krem, czy on nie wypłynie bokiem, czy to się wszystko utrzyma… Asekuracyjnie przy poprzednich okazjach decydowałam się więc na ciasta i muffiny, ale w tym roku nadeszła wreszcie pora na wyjście poza strefę komfortu!

Niewiele jednak brakowało, a moje poczynania zakończyłyby się kulinarną katastrofą. Na szczęście duże pokłady cierpliwości i szybka decyzja o zastąpieniu mleka kokosowego ricottą pozwoliła na ukończenie dzieła. I okazało się, że w sumie nie taki diabeł straszny!

Tort marchewkowy z kremem z ricotty
Składniki na 10 porcji (foremkę o średnicy 28 cm):

ciasto:
600 g mąki owsianej
400 g marchwi
400 g jabłek
100 g oleju kokosowego
1 jajko + 1 białko
2-3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka sody
erytrytol

krem:
2 opakowania ricotty
2 łyżeczki cynamonu
erytrytol

dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
płatki migdałowe
powidła śliwkowe

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 480 kcal
B: 15 g T: 24 g W: 46 g

Marchew oraz jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy mąkę owsianą, jajka, roztopiony olej kokosowy, przyprawy i słodzik. Dokładnie mieszamy, podlewając odrobinę wodą, aż do uzyskania gęstego ciasta. Dzielimy na 3 części, rozlewamy do natłuszczonych foremek (lub przygotowujemy w 3 turach jeśli mamy tylko jedną foremkę) i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Pierwszą warstwę ciasta (pozostawioną w zamkniętej formie) smarujemy powidłami śliwkowymi i nakładamy na nią połowę ricotty wymieszanej wcześniej ze słodzikiem i cynamonem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i przekładamy resztą kremu. Układamy trzecią warstwę i lekko dociskamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na wierzchu tortu, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Schładzamy przed podaniem.

Tort marchewkowy z kremem z ricotty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *