Opublikowano

Tarta z burakami i kozim serem

Tarta z burakami i kozim serem
Składniki na 4 porcje (foremkę o średnicy 28 cm)

spód:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
300 g buraków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
80 g sera koziego w talarkach
sól, pieprz
świeży lub suszony rozmaryn
olej

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy pokrojone w kawałeczki masło, a następnie wbijamy jajko. Dodajemy sól i rozcieramy składniki w palcach, aż do dokładnego połączenia się. Dodajemy odrobinę wody i zagniatamy. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę, zawijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Umyte buraki kroimy w niewielką kostkę, a cebulę w pióra. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez chwilę, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, w następnie przekładamy do natłuszczonej foremki, formując niewielki brzeg. Spód nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach (po 15 minutach ciasto można przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się spiekło). Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Jajka dokładnie mieszamy z jogurtem i rozmarynem. Przygotowany wcześniej farsz równomiernie rozkładamy na upieczonym spodzie, a następnie zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki sera.
Tartę zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach.

Wartość energetyczna 1 porcji: ok. 484 kcal
B: 12 g T: 26 g W: 41 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *