Opublikowano

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i makaronem udon

Aromatyczna, kremowa, rozgrzewająca. Pełna orientalnych smaków i naprawę sycąca – taka w dużym skrócie jest ta zupa z mleczkiem kokosowym. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a jeśli nie straszna Wam odrobina pikanterii – to idealna zupa dla Was!

Tajska zupa z mlekiem kokosowym
Składniki na 5 porcji:

biała część pora
1 czerwona cebula
8-10 pieczarek
2 ostre papryczki
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
1 l bulionu
szczypiorek
2 łyżeczki zielonej pasty curry
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
1/2 łyżeczki imbiru (lub kawałek świeżego korzenia)
2 łyżeczki kurkumy
50 g masła orzechowego
olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia

do podania:
150 g makaronu udon

opcjonalnie:
krewetki

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 335 kcal
B: 5 g T: 25 g W: 24 g

Pora i papryczki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki. Czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy około 2 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy warzywa i podsmażamy. Pieczarki również kroimy w plasterki, dodajemy do reszty warzyw i jeszcze przez chwilę smażymy. Zalewamy bulionem (lub wodą) i mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry, sok z cytryny, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiamy odrobinę do posypania zupy). Podajemy z ugotowanym makaronem udon. Opcjonalnie do zupy możemy dodać obsmażone na maśle krewetki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *