Opublikowano

Szparagi zapiekane z jajkami i chorizo

Zastanawiam się czasem nad swoją dietą, nad posiłkami które przygotowuję i produktami, które najczęściej można znaleźć w mojej lodówce. I długo mogłabym o tym pisać i opowiadać, ale jedno mogę powiedzieć na pewno – tym, co je wyróżnia jest zdecydowanie sezonowość.

Powiedziałabym nawet – skrajna sezonowość, bo jeśli jakieś warzywo czy owoc pojawi się w pobliskim warzywniaku, istnieje duże prawdopodobieństwo, że totalnie zdominuje moje posiłki przez najbliższe tygodnie. Tak właśnie sprawa ma się ze szparagami, które mogłabym jeść na śniadanie, obiad, a później jeszcze na kolację. To jeden z takich produktów, przy których zbędne jest kombinowanie i misterne konstruowanie przepisów. Najlepiej smakuje klasyka i prostota! 😉

Szparagi zapiekane z jajkami i chorizo
Składniki na 1 porcję:

pół pęczka zielonych szparagów
3 jajka
30 g chorizo
4-5 ząbków czosnku
sól
opcjonalnie: starty cheddar

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 374 kcal
B: 30 g T: 28 g W: 0 g

Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki. Układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojone chorizo i ząbki czosnku. Delikatnie wbijamy jajka, posypujemy szczyptą soli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy przez około 10-12 minut, aż jajka się zetną, a szparagi będą miękkie. Po wyciągnięciu z piekarnika opcjonalnie posypujemy szczyptą cheddara.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *