Opublikowano

Szarlotka na spodzie daktylowo-migdałowym

1

No dobra, zaczynam chyba powoli przyzwyczajać się do obecnego stanu rzeczy i nie marudzę już tyle co wcześniej na temat pogody, zapotrzebowania na słońce i zwiewne sukienki. Polubiłam się z czapką i przystosowałam (względnie) do niskiej temperatury, jest więc szansa na to, że moje drobne jesienne melancholie przeminą niebawem na dobre.Skoro więc mamy już jesień i raczej prędko to się nie zmieni, postanowiłam nieco ją pocelebrować. A chyba nic nie nadaje się do tego lepiej niż aromatyczna i mocno cynamonowa szarlotka – najlepiej jedzona na ciepło tuż po wyjęciu z piekarnika…

Jesień bez szarlotki obyć się nie może, biegnijcie więc do sklepu po składniki i do dzieła! 😉

Szarlotka na spodzie daktylowo-migdałowym
Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm)

1 kg jabłek
100 g jogurtu greckiego
300 g daktyli
200 g migdałów (lub mąki migdałowej)
sok z 1/2 cytryny
cynamon

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 330 kcal
B: 6 g T: 15 g W: 40 g

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Następnie odsączamy (nie wylewamy wody) i blendujemy ze zmielonymi migdałami i łyżeczką cynamonu. Przygotowaną masą wyklejamy natłuszczoną foremkę, formując brzeg. Jabłka kroimy w kostkę (odkładamy 1 jabłko do dekoracji wierzchu ciasta), wrzucamy do garnka i zalewamy wodą z daktyli. Dodajemy łyżeczkę cynamonu i dusimy często mieszając, aż jabłka zmiękną. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz jogurt grecki, dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę przelewamy na przygotowany spód, wierzch ozdabiamy pokrojonym w plasterki jabłkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.

3

6

7

8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *