Opublikowano

Spaghetti z kremowym sosem z awokado, papryczką jalapenos i limonką

5

Muszę przyznać, że dzisiejszy przepis był dla mnie niejako wyjściem poza strefę komfortu w kwestii gotowania. Teoretycznie dużo eksperymentuję w kuchni, testuję nowe przepisy, nowe produkty, ale mam wrażenie, że wszystko to odbywa się w takich dość dla mnie bezpiecznych  granicach sprawdzonych smaków i połączeń. Z tego właśnie względu dzisiejszy wpis jest (tak przynajmniej mi się wydaje) dość nietypowy – po pierwsze rzadko pojawiają się tutaj obiady – bloga zdecydowanie zdominowały wszelakie słodkości, po drugie połączenie takich składników to dla mnie totalna nowość. Awokado w wydaniu obiadowym przewija się w moich kulinarnych postanowieniach od dawien dawna – najczęściej wykorzystuję je po prostu jako pastę do kanapek lub krem czekoladowy do owsianki. Jako że samo w sobie awokado nie posiada szczególnie wyrazistego smaku, obawiałam się o końcowy smak tego sosu. Na szczęście z pomocą przyszła limonka i papryczka jalapenos.W przypadku tego dania spokojnie możemy zrezygnować z dodawania mięsa lub zastąpić je krewetkami – jestem pewna, że będą pasować idealnie 🙂

Spaghetti z kremowym sosem z awokado, papryczką jalapenos i limonką
Składniki na 2 porcje:
100 g makaronu pełnoziarnistego
100 g awokado
100 g jogurtu greckiego
200 g piersi z kurczaka
ostra papryka
przyprawa do kurczaka
sos sojowy
1/2 limonki
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki jalapenos
4 suszone pomidory
1/2 papryki
sól, pieprz 
odrobina oleju 

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 425 kcal
B: 30, 6 g T: 16,6 g W: 40 g
 
Mięso dzielimy na dwie porcje (możemy nieco rozbić, aby nie były zbyt grube). Marynujemy w odrobinie sosu sojowego, ostrej papryce i przyprawie do kurczaka, skrapiamy kilkoma kroplami soku z limonki, wstawić do lodówki. Obie papryki kroimy drobno, wrzucamy na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię, podsmażamy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę podsmażamy. Awokado blendujemy z jogurtem greckim, sokiem z limonki i listkami natki pietruszki (2-3 gałązki). Dodajemy posmażone papryczki z czosnkiem, dokładnie mieszamy. Suszone pomidory osączamy z zalewy, kroimy drobno, dodajemy do sosu. Gotujemy makaron, w między czasie grillując przygotowane wcześniej mięso. Makaron odcedzamy, wrzucamy do większej miski, dodajemy sos, całość dokładnie mieszamy. Podajemy z pokrojonym w plastry mięsem. 

3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *