Opublikowano

Sezamowe spaghetti z bobem i koperkiem

Przychodzi co roku taki wyjątkowy moment w moim życiu, kiedy spędzam w kuchni dosłownie jakieś ułamki nanosekund, lodówka przez większość czasu świeci pustkami, a prostota moich posiłków kompletnie nijak ma się do blogowania.

To taki moment, kiedy z warzywniaka wychodzę z dziesięcioma reklamówkami na raz, a moje ciało składa się głównie z truskawek, fasolki, szparagów i innych kalafiorów. Ten czas to właśnie czerwiec, zwiastujący nadejście lata, a co za tym idzie – wszelakich dobrodziejstw natury. Gotowanie w takich warunkach przyrody bywa dla mnie naprawdę trudne, głównie ze względu na fakt, że podczas przygotowywania posiłków jestem w stanie pochłonąć połowę przeznaczonych do nich warzyw. Tak właśnie zawsze jest bobem – sięgam tylko po jeden, no góra trzy! I nagle okazuje się, że połowa opakowania zniknęła w tajemniczych okolicznościach… 😉

Sezamowe spaghetti z bobem i koperkiem
Składniki na 2 porcje:

150 g makaronu spaghetti
300 g ugotowanego bobu
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki tahini (30 g)
pół pęczka koperku
sól, pieprz

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 410 kcal
B: 21 g T: 11 g W: 56 g

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, koperek siekamy. Na patelnię wrzucamy makaron, dodajemy tahini, czosnek oraz bób (możemy go wcześniej obrać). Przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez chwilę na patelni. Pod koniec dodajemy czosnek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *