Opublikowano

Sernik ze śliwkami na czekoladowym spodzie

Tradycyjny, czekoladowy, nowojorski, królewski, z owocami lub bez, na kruchym spodzie, na spodzie z ciasteczek, bez spodu… Przepisów na sernik istnieje całe mnóstwo! A który z nich jest najlepszy? Dla mnie odpowiedź jest prosta – absolutnie każdy!*

Sernik zdecydowanie plasuje się w ścisłej czołówce moich ulubionych ciast, chociaż moja blogowa droga z nim była długa i dość wyboista. Na samym początku, kiedy jeszcze starałam się maksymalnie odchudzać wszystkie przepisy, używałam do jego przygotowania chudego sera. A ponieważ nie miałam maszynki do mielenia, uzbrojona jedynie w blender ręczny robiłam co mogłam, by nadać mu odpowiednią teksturę i gładkość. Trochę czasu zajęło mi przyjęcie do wiadomości, że jednak nie tędy droga. Ciasto wychodziło smaczne (ale umówmy się, że słodki ser z dodatkami przeważnie jest smaczny), ale nie było w nim tej delikatności, wilgotności i kremowości, jaka powinna być w dobrym serniku. Na całe szczęście poszłam po rozum do głowy! Maszynki do mielenia wciąż nie posiadam, dlatego zwykle posiłkuję się gotowym serem w wiaderku – dzięki temu ryzyko wielkiej katastrofy ograniczone jest do minimum.
Mimo wszystko pieczenie bez przepisu zawsze niesie ze sobą ten dreszczyk adrenaliny, że coś może pójść nie tak i tak też było w tym przypadku. Wątpliwości co do powodzenia misji sernik miałam aż do samego krojenia, na szczęście jednak zupełnie niepotrzebnie – wyszło pysznie!

* O ile nie ma w nim rodzynek 😉

Sernik ze śliwkami na czekoladowym spodzie
Składniki na foremkę o średnicy 28 cm (8 porcji)

spód:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub owsianej
80 g masła lub oleju kokosowego
50 g kakao
erytrytol lub inny słodzik
masa:
1 kg sera w wiaderku
3 jajka
erytrytol lub inny słodzik
dodatkowo:
ok. 300 g śliwek
cynamon

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 358 kcal
B: 21 g T: 18 g W: 25 g

Przygotowujemy spód ciasta: do mąki dodajemy kakao oraz erytrytol, dodajemy miękkie masło i ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając nieco wody. Ciastem wyklejamy natłuszczoną foremkę, formując dość wysoki brzeg. Część ciasta zostawiamy na wierzch sernika.
Ser przekładamy do miski, dodajemy jajka oraz słodzik, a następnie dokładnie mieszamy mikserem. Masę przelewamy na przygotowany spód.
Umyte śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki i układamy na serniku (możemy pokroić drobniej), posypujemy cynamonem. Na tarce o dużych oczkach ścieramy resztę ciasta ze spodu (możemy też rozetrzeć w palcach) i posypujemy nim wierzch ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę 20 minut, zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *