Opublikowano

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że jak tylko pojawiają się w sklepach to staram się wykorzystać każdą możliwą okazję, żeby wpleść je do swoich posiłków. W praktyce wygląda to tak, że jem je prawie codziennie! I chociaż mam już kilka sprawdzonych i bezpiecznych przepisów, lubię czasem wyjść poza strefę komfortu i spróbować czegoś nowego.

Dzisiejsze danie miało być najpierw pieczonymi ziemniakami ze szparagami i jajkiem sadzonym, ale jak już upiekłam ziemniaki to zamarzyła mi się sałatka. Dodałam więc coś słonego, coś słodkiego, coś chrupiącego… Ostatecznie całość, mimo że dosyć prosta, wyszła naprawdę dobrze. Zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło!

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami
Składniki na 2 porcje:

400 g młodych ziemniaków
pęczek zielonych szparagów
100 g sera feta
10 suszonych pomidorów
50 g suszonej żurawiny
20 g orzechów włoskich
20 g oleju
sól, pieprz
papryka wędzona
rozmaryn (świeży lub suszony)

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 483 kcal
B: 12 g T: 22 g W:
58 g

Ziemniaki myjemy, w razie konieczności kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy olej, sól, pieprz, wędzoną paprykę i rozmaryn, dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy odrobinę soli i wrzucamy szparagi na około 3 minuty. Następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory i fetę kroimy w kostkę, orzechy szatkujemy. Wszystkie składniki łączymy i podajemy.

Dodaj komentarz