Opublikowano

Risotto na mleku kokosowym z pieczoną dynią i rozmarynem

2

Dynia wciąż nieprzerwanie króluje w mojej kuchni. Nie wiem jak to możliwe, że jeszcze mi się nie znudziła. Najczęściej pojawia się w towarzystwie fig i sera pleśniowego w sałatce, którą prezentowałam Wam jakiś czas temu. Albo wyjadana ukradkiem z lodówki… W planach jest jednak jeszcze ciasto i kilka innych rzeczy 😉

Pomysł na to risotto miałam w głowie już od dawna. Dokładnie wiedziałam jakich składników chcę użyć – mleko kokosowe zamiast bulionu, dynia i rozmaryn. Mimo to z przystąpieniem do dzieła i przygotowaniem go zwlekałam chyba ze dwa tygodnie. Ciągle miałam za mało czasu, albo godzina była za późna i nie było jak zrobić zdjęć i tak dzień po dniu… Miałam też wrażenie, że będzie to jakieś wielkie i czasochłonne gotowanie, które zajmie mi pół wieczoru. Tymczasem okazało się, że wszystko poszło szybko i sprawnie, a risotto było gotowe w jakieś 30 minut. Wyszło bardzo delikatne i kremowe- idealne. No i to wino… Jakkolwiek by to nie zabrzmiało – zapach wina dodawanego podczas gotowania to chyba mój ulubiony kuchenny zapach 🙂

Risotto na mleku kokosowym z pieczoną dynią i rozmarynem
Składniki na 4 porcje:

200 g ryżu arborio
400 g piersi z kurczaka
200 g mleka kokosowego (plus odrobina do zamarynowania mięsa)
400 g upieczonej dyni hokkaido
1 biała cebula
20 g oleju kokosowego
150 ml białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 gałązki świeżego rozmarynu

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 465 kcal
B: 27 g T: 19 g W: 48 g

Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy odrobinę mleka kokosowego (2-3 łyżki), sól i biały pieprz. Zamarynowane mięso odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulę i szklimy przez kilka minut. Dodajemy ryż i szklimy jeszcze przez chwilę. Zalewamy mlekiem kokosowym i winem. Gotujemy przez około 20 minut, cały czas mieszając, tak by ryż wchłonął cały płyn. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec dodajemy listki rozmarynu. W międzyczasie podduszamy kurczaka, a dynię kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.

4

5

7

12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *