Opublikowano

Pomarańczowe ciasto z makiem i śmietanką kokosową

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy szczególną wagę przywiązuję do kulinarnych detali – drobiazgowego planowania menu, doboru wypieków i celebrowania twórczego procesu kuchennego. Powodów jest kilka, ale ten najważniejszy jest dość banalny – to wyjątkowa okazja, kiedy mogę przygotować coś specjalnego dla moich najbliższych. I o ile na co dzień mogę pozwolić sobie na małe niedociągnięcia i eksperymenty, tak podczas świąt staram się dopiąć wszystko na ostatni guzik!

Wśród świątecznych potraw w mojej kuchni królują oczywiście wypieki. Pole do popisu jest spore – przepisów na bożonarodzeniowe ciasta znaleźć można całe mnóstwo! Niepodważalnym klasykiem jest sernik – co roku przygotowuję go w innej, wyjątkowo niezdrowonajedzonej wersji. Drugi świąteczny klasyk to makowiec, z którym od jakiegoś czasu staram się zaprzyjaźnić, prezentując jednak mniej oczywiste i bardziej „uzdrowione” propozycje niż tradycyjna rolada czy seromakowiec. Tym razem na warsztat poszły pomarańcze, śmietanka kokosowa i płatki owsiane, dzięki czemu ciasto idealnie wpisuje się w kanon zdrowych deserów. A dzięki nowości od marki Kasia – 100% roślinnej kostce bez laktozy – na ten wypiek pokusić się mogą także osoby z nietolerancją!

Cóż więcej mówić – świąteczne pieczenie czas zacząć! 😉

Pomarańczowe ciasto z makiem i śmietanką kokosową
Składniki na 12 porcji:

400 g mąki owsianej lub płatków owsianych
100 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy
3-4 pomarańcze
2 jajka
50 g maku
erytrytol
1 puszka mleka kokosowego
wiórki kokosowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 278 kcal
B: 7 g T: 17 g W: 21 g

Mleczko kokosowe wkładamy na noc do lodówki. Gęstą część przekładamy do miseczki i ponownie chłodzimy. Płatki mielimy, przesypujemy do większej miski. Z 3 (lub 2 większych) pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok i dodajemy do mąki. Dodajemy jajka, erytrytol, mak, proszek oraz rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia, dokładnie mieszamy podlewając wodą pozostałą po oddzieleniu się mleka kokosowego. Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku, następnie kroimy na 12 kawałków. Schłodzoną śmietankę kokosową ubijamy z dwie łyżkami erytrytolu. Za pomocą łyżki lub szprycy nakładamy ją na każdy kawałek ciasta. Pomarańczę kroimy w plasterki, następnie każdy z nich dzielimy na 4 części. Wkładamy do niewielkiego garnuszka, zasypujemy łyżką erytrytolu i „karmelizujemy” na małym ogniu z obu stron. Studzimy i dekorujemy ciasto. Na koniec posypujemy każdy kawałek wiórkami kokosowymi.

  

*Post powstał w ramach współpracy z marką Kasia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *