Opublikowano

Pierogi z bobem i fetą

Bób to absolutna podstawa mojego letniego menu. Całe życie jadłam go w najprostszej z możliwych postaci, po prostu ugotowany w osolonej wodzie, bez żadnych zbędnych dodatków. To był swego rodzaju rytuał –  siadaliśmy wszyscy przy durszlaku i jedliśmy, nieśpiesznie obierając każde ziarenko.

W zeszłym roku nastąpiła rewolucja i jadałam go prawie wyłącznie w formie sałatki z fetą, ogórkami małosolnymi i pomidorami malinowymi. W tym roku zamarzyły mi się pierogi… Ależ to było wyzwanie! Każdy bobożerca wie, że przygotowanie dania z bobu nie należy do najłatwiejszych. Dlaczego? A no dlatego, że tuż po ugotowaniu znika w tajemniczych okolicznościach… W tym wypadku warto jednak popracować nad silną wolą i wytrwać do samego końca przepisu – oj warto! 😉

Pierogi z bobem i fetą
Składniki na ok. 30 sztuk (5 porcji):

ciasto:
250 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki oleju
140 ml ciepłej wody

farsz:
500 g ugotowanego i obranego bobu
200 g sera feta
pęczek natki pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 362 kcal
B: 17 g T: 11 g W: 48 g

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i obieramy ze skórek. Cebulę drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do bobu dodajemy fetę, blendujemy. Dodajemy cebulę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, olej i sól. Delikatnie mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy rękami przez około 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąką. Z ciasta wycinamy kółka (o średnicy ok. 10 cm), na środek każdego nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy brzegi (możemy dodatkowo docisnąć je widelcem – będą ładniej wyglądać). Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po odcedzeniu możemy je jeszcze dodatkowo podsmażyć na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *