Opublikowano

Pęczotto z pieczonymi burakami

O zaletach pęczotta chyba nie muszę Was zapewniać – przygotowana w ten sposób kasza, chociaż wymaga nieco więcej czasu i uwagi, warta jest każdej poświęconej jej minuty.  Kremowa, delikatna, absolutnie zachwycająca! Główną rolę w tym daniu odgrywają jednak pieczone buraki, nadając mu niesamowity aromat i kolor. Plan jest więc prosty – wystarczy 5 składników, chwila cierpliwości i uczta dla zmysłów gotowa!

Pęczotto z pieczonymi burakami
Składniki na 2 porcje:

150 g kaszy pęczak
100 g mleka kokosowego
400 g upieczonych buraków
bulion
sól, pieprz, papryka wędzona
opcjonalnie: 50 g szynki szwarcwaldzkiej

wartość energetyczna 1 porcji: 487 kcal
B: 17 g T: 14 g W: 74 g

Kaszę wrzucamy do garnka, dodajemy mleko kokosowe, odrobinę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Stopniowo podlewamy bulionem, aż kasza będzie całkowicie miękka. W międzyczasie buraki i szynkę kroimy w cienkie paski i dodajemy do kaszy. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *