Opublikowano

Pęczotto z brukselką i szynką szwarcwaldzką

1

Przyznaję wprost, że w grudniu było mi tutaj jakoś nie po drodze. Dlaczego? Sama nie wiem. Nie z braku czasu – może raczej z braku weny i jakiejś takiej ogólnej niemocy. Ponieważ jednak szczęśliwie dobrnęliśmy do stycznia, najwyższa pora wziąć się do roboty 😉

Ochotę na brukselkę miałam od kiedy pierwszy raz zobaczyłam ją w tym sezonie. Cały czas jednak coś innego zalegało mi w lodówce, albo zwyczajnie w świecie nie mogłam trafić na nią w sklepie. Aż wreszcie zakupiłam okaz idealny i już nic nie stało mi na drodze do zrobienia mojego pierwszego w życiu pęczotto. Przepis jest właściwie banalny, ale jednocześnie idealny w swej prostocie. Przygotowanie dania zajmuje chwilkę i nie wymaga wielkich umiejętności. A szynka szwarcwaldzka stanowi istną kropką nad i tego kaszotto!

Pęczotto z brukselką i szynką szwarcwaldzką
Składniki na 2 porcje:

50 g kaszy pęczak
1 szklanka bulionu
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 200-300 g brukselki
50 g szynki szwarcwaldzkiej
60 g sera z niebieską pleśnią
sól, pieprz
odrobina oleju kokosowego

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 350 kcal
B: 17 g T: 14 g W: 38 g

Cebulę kroimy drobno razem z ząbkiem czosnku i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy opłukaną kaszę, podsmażamy jeszcze przez chwilkę. Wlewamy bulion i mieszając gotujemy przez około 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Brukselkę gotujemy we wrzątku przez około 10 minut, do miękkości. Odcedzamy, kroimy na pół. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilę na suchej patelni. Kiedy kasza zmięknie, dodajemy pozostałe składniki, w tym również pokrojony w kosteczkę lazur i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Przekładamy do miseczek.

 

3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *