Opublikowano

Pappardelle z sosem pomidorowym z mascarpone

Gdybym miała określić, jaka jest moja ulubiona kuchnia, to bez większego zastanowienia odparłabym, że włoska i azjatycka. Ale jeśli musiałabym sprecyzować, co najbardziej lubię jeść i mogłaby to być tylko jedna rzecz, moje myśli szybko powędrowałyby w stronę makaronu.

Najlepiej takiego świeżo przygotowanego, z niewielką ilością dodatków, muśniętego sosem z dodatkiem wina, posypanego wyrazistym serem i natką pietruszki…. A jeśli w grę wchodzą jeszcze suszone pomidory, to już praktycznie nic więcej nie potrzeba mi do pełni szczęścia!

Poza oczywistą zaletą makaronowych dań, jaką jest ich smak, wspomnieć należy też o tym, że robi się je w mgnieniu oka. Te najprostsze (i najlepsze) wymagają dosłownie kilku składników i mniej więcej 15 minut na przygotowanie. Zdarza się, że wracam do domu głodna jak wilk i wtedy decydujące są pierwsze minuty po wejściu do kuchni. Jeśli wybiorę coś zbyt czasochłonnego do przygotowania, to wielce prawdopodobne jest, że najem się podjadając podczas gotowania i wtedy końcowe danie nie sprawi mi już tyle radości. Albo co gorsza – będę już tak najedzona, że nie będę już w stanie go zjeść… A historia zna i takie przypadki! Dlatego mój wybór najczęściej pada własnie na makaron – odrobina czosnku, jajko, ser i uczta gotowa.

Pappardelle z sosem pomidorowym z mascarpone
Składniki na 4 porcje:

500 g świeżego makaronu (użyłam makaronu z Lidla)
2 puszki pomidorów pelati (lub innych)
100 g suszonych pomidorów
50 g mascarpone
100 ml białego wytrawnego wina
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
do posypania: natka pietruszki, cheddar/parmezan

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 455 kcal
B: 15,5 g T: 14 g W:
64 g

Cebulę, czosnek i pomidory suszone drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojone warzywa i delikatnie podsmażamy. Wlewamy wino, pomidory z puszki i gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos się zagęści. W międzyczasie dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy, nakładamy na talerze. Podajemy posypane startym serem i posiekaną natką pietruszki.

Pappardelle z sosem pomidorowym z mascarpone

1 myśl w temacie “Pappardelle z sosem pomidorowym z mascarpone”

Dodaj komentarz