Opublikowano

Owsiane ciasteczka z żurawiną i czekoladą

To chyba najłatwiejsze ciastka świata. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by w kuchni zaczął roznosić się cudowny zapach pieczonych bananów i cynamonu. Idealne na wycieczkę, jako szybka przekąska po treningu albo element szkolnego lunchboxa. Te owsiane ciasteczka z pewnością skradną Wasze serca!

Wracam ostatnio często myślami do początków Zdrowo Najedzonej, do moich pierwszych przepisów, tego jak to wszystko się zaczęło i jak wiele po drodze zmieniło. W wyniku tych wszystkich sentymentów przypomniałam sobie o ciastkach, które najprawdopodobniej były moim pierwszym zdrowym wypiekiem i które później często przygotowywałam przy okazji treningów, wycieczek rowerowych, czy innych wyjazdów. Tak jak napisałam na początku – to najłatwiejsze ciastka świata. Wystarczą płatki owsiane, dojrzałe banany i dowolne dodatki – suszone owoce, czekolada, orzechy. Bez jajek, bez cukru i innych zbędnych dodatków. Mówiąc krótko – absolutnie legalne!

Owsiane ciasteczka z żurawiną i czekoladą
Składniki na ok. 18 sztuk:

200 g płatków owsianych
3 dojrzałe banany
50 g gorzkiej czekolady
50 g żurawiny
40 g amarantusa ekspandowanego
pół łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: słodzik

wartość energetyczna 1 sztuki: ok. 93 kcal
B: 2 g T: 2 g W: 15 g

Banany blendujemy na gładką masę. Dodajemy płatki owsiane, amarantus, żurawinę i posiekaną czekoladę, dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy cynamon, ewentualnie lekko dosładzamy i ponownie mieszamy. Formujemy kulki równej wielkości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *