Opublikowano

Ogórki z chili

Sezon na ogórki trwa w najlepsze, więc grzechem byłoby nie zaopatrzyć się chociaż w kilka słoików. Kiszone, konserwowe, z chili, z musztardą.  Zjadłabym je wszystkie! Ale dzisiejszy przepis to dla mnie absolutny strzał w 10tkę – ostre i słodkie zarazem, idealne do kanapek z hummusem, do sałatek i do wyjadania prosto ze słoika. Mówiąc krótko – ogórkowa perfekcja!

Moja przygoda zaczęła się w zeszłym roku, kiedy to po raz pierwszy ochoczo przystąpiłam do produkcji ogórkowych słoików w trzech wersjach: z chili, z curry oraz z musztardą. Przepis na te ostatnie znalazłam w jednym z numerów Slowly Veggie i w miarę potrzeb modyfikowałam go później dodając inne składniki. Dumna byłam jak paw tkwiąc w octowych oparach, zamaszyście mieszając w garnkach, a następnie pakując ogórki do małych fikuśnych słoiczków. W międzyczasie kuchenne poczynania konsultowałam wisząc z mamą na telefonie – ona również postanowiła zrobić ogórki, dostała przepis od koleżanki, ale ponieważ wymagał mocnego logistycznego przygotowania (tak mi się przynajmniej wówczas wydawało) został przeze mnie szybko odrzucony. I tak ja zrobiłam swoje, ona swoje i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że pojechałam do domu i spróbowałam tych maminych przetworów. I nagle cały mój samozachwyt nad wiekopomnym ogórkowym dziełem prysł. Dokładnie w momencie, kiedy zjadłam na raz cały słoik. I nie twierdzę wcale, że moje wyszły złe. Po prostu jej wyszły IDEALNE.

Dlatego też tym roku problemów z decyzją w sprawie wyboru przepisu nie było – w słoikach mam już 5 kilogramów (chociaż jestem prawie pewna, że z kilogram zżarłam już na etapie produkcji), a w planach jeszcze pewnie drugie tyle. Cała logistyka nie okazała się też wcale taka straszna – kroję i zasypuję ogórki przed spaniem, rano dodaję zalewę i wieczorem pakuję do słoików. Dlatego nie dajcie się zniechęcić tym godzinom oczekiwania – te ogórki warte są absolutnie każdej minuty!

Ogórki z chili
Składniki:

5 kg ogórków
5 ząbków czosnku
8 łyżek soli
5 łyżeczek chili
160 g oleju
750 ml octu
900 g cukru

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie odlewamy z ogórków wodę, dodajemy chili i przeciskamy czosnek. W drugim garnku mieszamy olej, ocet i cukier. Wszystkie składniki zagotowujemy, a następnie zalewamy ogórki i mieszamy. Ponownie odstawiamy na 12 godzin. Przekładamy do wyparzonych słoików, nie pasteryzujemy.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *