Opublikowano

Kruche ciasteczka z ciecierzycy

Bez klasycznej mąki, bez cukru, a nawet bez jajek. Te kruche ciasteczka z ciecierzycy to kwintesencja prostoty i absolutna słodka rozpusta. Upieczcie je choć raz, a jestem pewna, że  na dobre zadomowią się w Waszych lunchboxach!

Rzadko bywa tak, że z pełną rozwagą i namysłem kupuję jakieś zdrowe fit półprodukty. Najczęściej robię to pod wpływem impulsu, później dana rzecz musi odczekać swoje w szufladzie, żeby nabrać mocy urzędowej i żeby w mojej głowie zakiełkował jakiś pomysł. Dopiero wtedy idzie na warsztat. Inaczej było w przypadku mąki z ciecierzycy, do zakupu której zbierałam się od dłuższego czasu. Klikając „kup” miałam już w głowie całą listę przepisów, do których chciałabym ją wykorzystać. I tak na pierwszy ogień poszły ciastka, co do których miałam jednak początkowo wiele wątpliwości. Czy będą kruche, czy się nie rozpłyną podczas pieczenia, a nawet – czy w ogóle będą zjadliwe, bo mąka z ciecierzycy ma na tyle specyficzny smak, że podczas próbowania ciasta przed pieczeniem, oczyma wyobraźni widziałam je już w koszu na śmieci. To chyba powoli jednak staje się tradycją, że im większą katastrofę wyczuwam, tym lepszy jest ostateczny efekt mojego gotowania!

Kruche ciasteczka z ciecierzycy
Składniki na ok. 18 ciastek

250 g mąki z ciecierzycy
2 dojrzałe banany (200 g)
50 g masła orzechowego
50 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
erytrytol lub inny słodzik

wartość energetyczna 1 ciastka: ok. 98 kcal
B: 4 g T: 3,5 g W: 12 g

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cynamon, masło orzechowe i dokładnie rozgniecione lub zblendowane banany. Całość dokładnie mieszamy. Czekoladę siekamy w kostkę, dodajemy do ciasta razem ze słodzikiem, ponownie mieszamy. Formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ręką lub widelcem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kruche ciasteczka z ciecierzycy

2 myśli na temat “Kruche ciasteczka z ciecierzycy”

  1. Fajny przepis! Wydaje się mega szybki. Jednak ta mąka z ciecierzycy….uzyskam ją poprzez zmielenie ciecierzycy? Tak po prostu? Pozdrawiam, koleżanka ze studiów;)

    1. Ja kupiłam gotową mąkę, ale można też po prostu podprażyć surową ciecierzycę i zmielić ją np. w młynku do kawy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *