Opublikowano

Krem z pomidorów i papryki

2

Gdyby ktoś zapytał mnie kilka razu w przeciągu całego roku jaka jest moja ulubiona zupa, zapewne za każdym razem odpowiedź byłaby inna. Ale jedno jest pewne – na przełomie lata i jesieni to właśnie ten krem pojawia się najczęściej w moim menu. Nie potrafię przejść obojętnie obok pięknych, dojrzałych pomidorów i papryki, której cena szybuje nagle w dół. Połączenie tych dwóch warzyw okazuje się tak trafione, że kupuję jak szalona i gotuję jak szalona… A później przez cały tydzień na obiad lub kolację jem właściwie to samo, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Zamiast ryżu do zupy świetnie sprawdzą się też grzanki lub makaron, a jeśli chcecie się porządnie rozgrzać – nie żałujcie ostrej papryki 😉

Krem z pomidorów i papryki

Składniki na 4 porcje:

6-8 dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe)
3 papryki
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
120 g mleka kokosowego z puszki
20 g oleju kokosowego
sól, pieprz
ostra papryka
dodatkowo: 120 g ryżu basmati
świeża bazylia

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 215 kcal
B: 26 g T: 11 g W: 3 g

Cebulę i paprykę kroimy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażamy przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. W razie konieczności podlewamy wodą lub bulionem. Następnie przyprawiamy, dodajemy mleko kokosowe i wszystko dokładnie blendujemy. Zupę podajemy z ryżem lub grzankami, udekorowaną świeżą bazylią.

15

3 myśli na temat “Krem z pomidorów i papryki”

  1. Pam robiliśmy z Michałem i pyszna jest 🙂 tylko trochę za dużo pikantnej papryki mi się sypnęło 🙂 następnym razem będzie lepiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *