Opublikowano

Krem z czosnku z pieczoną ciecierzycą

3

Chyba nigdy szczególnie nie przepadałam za jesienią – zawsze kojarzyła mi się z początkiem roku szkolnego, wstawaniem po ciemku i deszczem (oraz specyficznym zapachem szkoły właśnie podczas takich ciemnych, deszczowych poranków). I chociaż tamte czasy mam już dawno za sobą, w dalszym ciągu nie polubiłam się z tą porą roku. Przytłaczają mnie szare dni, pełne brzydkiej pogody i niekorzystnego biometru. Staram się jednak jakoś oswoić tą jesień, żeby bez uszczerbku na zdrowiu psychicznym dotrwać do zimy. Nieco ukojenia niesie z całą pewnością widok kolorowych liści z mojego kuchennego okna, seriale oglądane pod kołdrą oraz gorąca herbata. I oczywiście dobre, rozgrzewające jedzenie. Taki właśnie jest ten krem – bardzo aromatyczny i delikatny jednocześnie. Pieczony czosnek to kolejna z moich kulinarnych miłości. Tym razem jednak zyskał sporą konkurencję w postaci pieczonej ciecierzycy, która z dodatkiem naszych ulubionych przypraw może stać się świetnym uzupełnieniem wszelkich kremów czy sałatek.

Krem z czosnku z pieczoną ciecierzycą
Składniki na 4 porcje:

10-12 dużych ząbków czosnku
4 cebule
800 g ziemniaków
500 ml wody lub bulionu
120 g serka mascarpone
20 g oleju kokosowego
sól, pieprz biały
120 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka oleju
ulubione przyprawy, u mnie: sól, pieprz, ostra papryka, mieszanka ziół

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 355 kcal
B: 7 g T: 18 g W: 39 g

Ząbki czosnku i cebulę obieramy. Czosnek układamy na wyłożonej folią blaszce razem z pokrojoną na pół cebulą, lekko skrapiamy olejem. Ciecierzycę osączamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oleju i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę. Wszystko pieczemy raz przez około 40 minut w 180 stopniach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i chwilkę smażymy. Dodajemy upieczony czosnek oraz cebulę i zalewamy wodą (lub bulionem). Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy sól, pieprz oraz serek mascarpone, wszystko dokładnie blendujemy. Podajemy z pieczoną ciecierzycą.

2  6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *