Opublikowano

Krem cebulowy z mlekiem kokosowym

2

Nie da się ukryć, że lato właściwie mamy już za sobą. Po ostatnich falach upałów zrobiło się nagle zimno i mokro, a cała ta szarość za oknem nie napawa mnie szczególnym optymizmem. W takich chwilach uratować mnie może tylko dobre jedzenie. I serial oglądany spod ciepłej kołdry 😉

Jesienią często pojawiają się w moim menu zupy. Pora roku zdecydowanie temu sprzyja – do wyboru mamy chociażby dynie czy soczyste pomidory. Dobra zupa to idealna propozycja na szybki, rozgrzewający posiłek. Tym razem padło na cebulową z moim ukochanym lazurem. Jeśli macie trochę więcej czasu – warto cebulę i czosnek najpierw upiec, skropione odrobiną oliwy. Zupa będzie wtedy jeszcze lepsza 😉

Krem cebulowy z mlekiem kokosowym
Składniki na 4 porcje:

6 białych cebul
2 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego
40 g oleju kokosowego
200 ml białego wytrawnego wina
60 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
estragon
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
opcjonalnie: świeży szczypiorek

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 260 kcal
B: 4,5 g T: 25,5 g W: 1,5 g

Cebulę i czosnek drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone składniki i szklimy. Zalewamy winem i chwilkę razem dusimy. Dolewamy mleko kokosowe i około 200 ml wody lub bulionu (tak żeby płyn przykrył cebulę). Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy, estragon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Całość blendujemy. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

3

4

6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *