Opublikowano

Kotlety mielone z cukinią i pieczonymi warzywami

3Ostatnie dni i tygodnie były dla mnie naprawdę bardzo intensywne, a wszystko wskazuje na to, że to dopiero początek. Oczywiście nie narzekam – zadziało się dużo dobrego, o czym będziecie mogli poczytać zapewne niebawem w podsumowaniu lipca i mam nadzieję, że właśnie taki trend się utrzyma. Póki co staję się mistrzynią planowania i organizowania sobie czasu (jak jednak widać po dacie publikacji tego przepisu wychodzi mi to z różnym skutkiem), a moja lista rzeczy do zrobienia z dnia na dzień staje się coraz dłuższa i dłuższa…

Wracając jednak do przepisu – wiem, że ostatnim czasem pogoda znów nie zachęca do używania piekarnika, ale tego typu obiady mają kilka solidnych plusów. Przede wszystkim nie musimy używać miliona naczyń, garnków i innych łyżek – wrzucamy wszystko do piekarnika i właściwie robi się samo. Co za tym idzie mamy też mniej do zmywania i sprzątania, co w moim przypadku jest dość mocnym argumentem. Przede wszystkim jednak smak pieczonych warzyw trudno porównać z jakąkolwiek inną formą ich podania – i tyczy się to dosłownie wszystkich warzyw, nie tylko tych wykorzystanych w przepisie 😉

Odpalajcie więc piekarniki i napawajcie się tym aromatem! 😉

Kotlety mielone z cukinią i pieczonymi warzywami

Składniki na 2 porcje:

200 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
400 g ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
rozmaryn
ostra papryka
czosnek granulowany
sól, pieprz

1 cukinia
brokuł
fasolka szparagowa

Cebulę i czosnek drobno siekamy, cukinię ścieramy na tarce, odciskamy sok, dodajemy do mięsa, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odkładamy do lodówki. Ziemniaki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miseczki. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy, mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, brokuła dzielimy na różyczki, przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek (możemy dodatkowo doprawić). Z przygotowanego mięsa formujemy kotleciki równej wielkości. Wszystko razem pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni (fasolka po takim czasie pieczenia wychodzi al dente, możemy ją wstawić nieco wcześniej).

wartość energetyczna 1 porcji:
B: 22,8 g T: 22 g* W: 33,8 g
*znaczna część tłuszczu wytopi się podczas pieczenia – możemy go zużyć do warzyw

1 24 5 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *