Opublikowano

Korzenny budyń z batatów

Przepisów na bataty jest całe mnóstwo, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W obu sprawdzają się świetnie i wciąż niezmiennie zachwycają mnie za każdym razem, kiedy pojawiają się w mojej kuchni. Kupując je nigdy nie wiem, co powstanie – ciasto, zupa, czy może klasycznie, pieczone bataty mocno doprawione ostrą papryką, rozmarynem i solą. Tym razem padło jednak na ekspresowy i banalnie prosty deser, podkręcony korzennymi smakami. Idealny na chłodne wieczory! Korzenny budyń z batatów
Składniki na 2 porcje:

400 g batatów
60 g mleka kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
erytrytol lub inny słodzik
50 g daktyli
szczypta soli

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 294 kcal
B: 4 g T: 6 g W: 56 g

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę. Następnie blendujemy ze szczyptą soli. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładki krem. Przekładamy do garnuszka, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy, chwilę podgrzewamy (jeśli mleko kokosowego jest płynne, odparowujemy do zgęstnienia). Dodajemy przyprawy, słodzik i dokładnie mieszamy. Podajemy z przygotowanymi wcześniej daktylami na ciepło lub odstawiam do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *