Opublikowano

Jaglane muffiny z batatów z oliwkami, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

1

Wzięło mnie coś wczoraj na wspominki i zaczęłam przeglądać stare przepisy na poprzednim blogu. Ze zdziwieniem odkryłam tam kilka perełek, o których zupełnie zapomniałam. Tak to już jest, że albo ciągle kombinuję z nowymi potrawami, albo jak już uprę się na jakieś danie to wałkuję je w kółko bez opamiętania – w ten sposób fajne przepisy, które gdzieś się tu kiedyś przewinęły, czasem zupełnie wylatują mi z głowy. Przykładem tego są dzisiejsze muffiny, które postanowiłam przygotować ponownie, tym razem w nieco odmienionej wersji.
Nadchodzący tydzień zapowiada się dość intensywnie i raczej nie będzie zbyt wiele czasu na gotowanie – w tej sytuacji muffiny idealnie sprawdzą się do mojego  lunchboxa. Ale to także fajna propozycja na przystawkę lub przekąskę na imprezę. Tym bardziej, że z dodatkami możemy poszaleć według upodobań 😉

Jaglane muffiny z batatów z oliwkami, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami
Składniki na ok. 16 sztuk:

500 g batatów
200 g mąki jaglanej
3 jajka
100 g jogurtu greckiego
100 g czarnych oliwek
1 słoiczek suszonych pomidorów
100 g sera z niebieską pleśnią
1 cebula
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka wędzona

wartość energetyczna 1 sztuki: 115 g
B: 4,5 g T: 4,4 g W: 15 g

Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy (bądź pieczemy) do miękkości.  Dodajemy mąkę jaglaną, jajka oraz jogurt grecki, blendujemy na gładkie ciasto. Cebulę, czosnek, oliwki, ser pleśniowy i suszone pomidory drobno kroimy, przekładamy do ciasta. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy, ponownie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej formy na muffiny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *