Opublikowano

Jaglane ciasto z karobem, makiem i skórką pomarańczową

2

Choć wciąż trudno mi w to uwierzyć, to moje trzecie święta Bożego Narodzenia ze Zdrowo Najedzoną. I mimo tego, że poprzednich latach pojawiały się świąteczne przepisy, to zwykle było to na ostatnią chwilę. Ciągle miałam poczucie, że mam jeszcze sporo czasu, jeszcze tyle rzeczy zdążę zrobić. I wtedy nagle okazywało się, że za tydzień Wigilia…Dlatego w tym roku moje rozmyślania nad przepisami zaczęłam już na początku listopada. I chociaż znów trochę czasu musiało upłynąć zanim wzięłam się za ich realizację – uznaję to już za mały sukces. Ponieważ nieustannie chodził mi po głowie makowiec, na pierwszy ogień poszedł właśnie mak w towarzystwie pomarańczy.
Ten duet bezsprzecznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem 🙂

Korzenne ciasto jaglane z karobem
Składniki na ok. 16 porcji (foremka 23x13x7cm)

200 g kaszy jaglanej
sok z 1 pomarańczy
100 ml mleka kokosowego
20 g oleju kokosowego
30 g karobu
200 g miodu
50 g orzechów włoskich
50 g maku
50 g wiórków kokosowych
skórka z 1 pomarańczy

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 177 kcal
B: 4 g T: 9 g W: 21,3 g

Kaszę jaglaną prażymy przez chwilę w garnku, następnie płuczemy. Wrzucamy z powrotem do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, sokiem z pomarańczy i uzupełniamy wodą, tak aby płyn był około 1 cm ponad kaszą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie garnek ściągamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Dodajemy olej kokosowy, dokładnie mieszamy i studzimy kaszę. Dodajemy do niej miód, karob, mak, wiórki kokosowe i skórkę z pomarańczy. Orzechy siekamy i dodajemy do reszty składników, całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

3

5

6

7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *