Opublikowano

Hummus z natką pietruszki i suszonymi pomidorami

z longiem poziom kopia

Jak wiadomo początki często bywają trudne. Taki też był mój początek z hummusem – okupiony potem, łzami, armagedonem w kuchni i psychicznym wycieńczeniem. Pamiętam, że było wtedy strasznie gorąco, a moja cierpliwość doprowadzona została do granicy wytrzymałości. Po tym incydencie ciecierzyca zniknęła na dobre z mojego życia, by dzisiaj powrócić w wielkim stylu 😉

Mówiąc w dużym skrócie użyłam do tego całej paczki suchej ciecierzycy (wiadomo ile trzeba ją gotować…), otrzymując w ten sposób astronomiczną jej ilość, blendowałam ją w pocie czoła w wielkim garnku, tak że jakimś cudem nagle znalazła się w całej kuchni. Ponieważ nie miałam wtedy tahini, zmieliłam w młynku do kawy ziarna sezamu. Koniec końców był taki, że otrzymałam cały garnek średnio smakującego mi hummusu, który nie przypadł też do gustu domownikom i z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić. Na jakiś czas obraziłam się na ciecierzycę, ale muszę przyznać, że ten czas minął już bezpowrotnie 😉 I tak kręcę… hummus z suszonymi pomidorami, natką pietruszki, pieczoną paprykę, czy wersję klasyczną. A zastosowań jest naprawdę wiele! Z pieczywem, pieczonymi warzywami, czy – w moim przypadku najczęstszy wybór – jako dodatek do porannego omleta.
A najlepiej smakuje wyjadany łyżką prosto z miseczki… 😉

Hummus z natką pietruszki i suszonymi pomidorami
Składniki na 4 porcje:

puszka ciecierzycy
5 suszonych pomidorów
garść natki pietruszki
20 g tahini
20 g oliwy*
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 152 kcal
B: 8 g T: 6 g W: 10 g

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, wrzucamy do blendera. Dodajemy tahini, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Suszone pomidory i natkę pietruszki kroimy, dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy i dokładnie blendujemy. 

*Jeśli chcecie by hummus miał rzadszą konsystencję dodajcie więcej oliwy

1 4 5

Jedna myśl na temat “Hummus z natką pietruszki i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *