
Hummus z duszonymi śliwkami
Składniki na 2 porcje (1 talerz)
200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
2 łyżki tahini
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pół cytryny
sól, pieprz, kumin
8-10 śliwek
cynamon, kardamon
opcjonalnie: miód lub słodzik (jeśli śliwki nie są wystarczająco słodkie)
płatki migdałowe
szczypiorek/natka pietruszki
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 323 kcal
B: 8 g T: 22,5 g W: 19 g
Ciecierzycę blendujemy z tahiną, oliwą i czosnkiem na gładką pastę. Dolewamy odrobinę wody (najlepiej tej, która została z gotowania ciecierzycy lub ze słoika), sok z cytryny i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Hummus przekładamy na talerz, na środku formujemy wgłębienie.
Śliwki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy. Dodajemy szczyptę cynamonu i kardamonu, opcjonalnie miód lub słodzik.
Przygotowane śliwki przekładamy na hummus, posypujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami i szczypiorkiem. Przed podaniem polewamy oliwą.

