Opublikowano

Faszerowane bataty z chorizo, fetą i suszonymi pomidorami

9

Przyznaję ze smutkiem, że jak na razie jesień działa na mnie dość przygnębiająco i demotywująco. Brak słońca, niska temperatura i deszcz sprawiają, że najchętniej nie wychodziłabym przez cały dzień z łóżka. Ciepła kołdra, serial i kubek gorącej kawy to na ten moment absolutne spełnienie moich marzeń. No może pomijając wakacje w jakimś ciepłym miejscu… 😉

Rozwiązaniem moich problemów z przystosowaniem się do niskiej temperatury okazuje się również spędzanie czasu przy piekarniku, dlatego od jakiegoś czasu namiętnie zajadam się pieczonymi warzywami (tak tak, dynia). Najczęściej w formie sałatki albo w towarzystwie hummusu. Ostatnio jednak w przypływie weny i wolnego czasu upiekłam bataty. A właściwie upiekłam i nafaszerowałam – kiełbasą chorizo, fetą, cebulką i suszonymi pomidorami. Do tego spora ilość niezastąpionej natki pietruszki i gotowe. Do przygotowania tego dania nie potrzeba wiele czasu ani umiejętności, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie 😉

Faszerowane bataty z chorizo, fetą i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:

2 bataty (ok. 400 g)
1/2 cebuli
80 g kiełbasy chorizo
60 g sera feta
6 suszonych pomidorów
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 395 kcal
B: 17 g T: 18 g W: 43 g

Bataty dokładnie myjemy i kroimy na pół. Układamy na blaszce i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i szklimy. Fetę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Bataty wyciągamy z piekarnika, delikatnie wydrążamy łyżką, uważając by nie uszkodzić skórki. Dodajemy do farszu razem z poszatkowaną natką pietruszki i ponownie dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem wypełniamy bataty, zapiekamy jeszcze przez 20 minut w 180 stopniach.

6

8  10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *