Opublikowano

Dyniowe kopytka jaglane z suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką

Na początku tego wpisu przyznam otwarcie – to może nie być najlepszy przepis dla osób o słabych nerwach. Patrząc jednak z innej perspektywy, może okazać się on doskonałą próbą Waszego charakteru! Sama otarłam się o granicę załamania nerwowego, kiedy to z gasnącym zapałem ugrzęzłam po łokcie w kopytkowym cieście. Jeśli jednak nie straszne Wam (oczywiście potencjalne) zagniatanie niesfornego ciasta, usuwanie go z wszelkich kuchennych powierzchni, a nawet włosów i ubrań oraz mordercze myśli o wyrzuceniu go do kosza, zapraszam do dalszej lektury!

A tak bardziej na poważnie – to wcale nie jest takie trudne. Pomocne może okazać się jednak doświadczenie i zimna krew, ale kiedy już osiągniemy właściwą konsystencję ciasta, cała reszta idzie jak z płatka. Zdaję sobie sprawę, że może do najpiękniejszych te kopytka nie należą, ale jak na pierwszy raz, chyba dają radę! Wszelkie trudy i niedogodności wynagradza z całą pewnością smak całego dania – szynka szwarcwaldzka, suszone pomidory, natka pietruszki i szczypta cudownie śmierdzącego koziego sera…

To co? Do dzieła!

Dyniowe kopytka jaglane z suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką

Składniki na 5 porcji:

kopytka:
300 g ugotowanej dyni
150 g kaszy jaglanej
1 jajko
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania ciasta
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

dodatkowo:
3-4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
250 g szynki szwarcwaldzkiej
słoiczek suszonych pomidorów
wędzona papryka
ser do posypania, np. kozi dojrzewający, cheddar lub inny

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 420 kcal
B: 20 g T: 9 g W: 66 g

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Dodajemy dynię i całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wyrabiamy ciasto. Na oprószonym mąką blacie formujemy porcjami wałeczki z ciasta, które następnie kroimy pod skosem na niewielkie kopytka (aby ciasto nie kleiło się do rąk, warto je również oprószyć mąką i w razie potrzeby posypywać ciasto). W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli. Stopniowo wrzucamy kopytka i gotujemy przez 2-3 minuty, aż wypłyną. Wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Szynkę kroimy w paseczki, pomidory odsączamy z oleju i drobno kroimy. Na patelnię wrzucamy szynkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę wędzonej papryki i pomidory, chwilę podsmażamy. Dodajemy kopytka i smażymy, aż lekko się zrumienią. Pod koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy szczyptą startego sera.

Dyniowe kopytka jaglane

2 myśli na temat “Dyniowe kopytka jaglane z suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *