Opublikowano

Drożdżowe ciasto z ricottą, borówkami i czerwonymi porzeczkami

5

Pamiętam dokładnie pierwsze ciasto, jakie upiekłam w życiu- drożdżówkę z serem i brzoskwiniami. Pamiętam jak wielki bałagan zrobiłam wtedy w kuchni, ile miałam radości z tego, że wyrosło i że nie wyszedł zakalec. Pamiętam jak zawoziłam je babci na spróbowanie, dumna ze swojego dzieła. Jak teraz o tym myślę mam wrażenie, że ciągle pamiętam jak smakowało -trochę niedosłodzone, ser niedokładnie wymieszany, z lekkimi grudkami. Ale nie było to wtedy szczególnie istotne 😉

Później w wypiekach rzadko sięgałam po drożdże, właściwie nie wiem dlaczego. Teraz zdecydowałam się na nie chyba tylko dlatego, że akurat były w lodówce, kupione do ciasta na pizzę. W lodówce były też borówki i czerwone porzeczki, które kupiłam z myślą o muffinach. Jako, że miałam ochotę trochę na sernik, a trochę na ciasto z owocami, połączyłam wszystko w jednym przepisie i tak właśnie powstało moje drożdżowe ciasto z ricottą, borówkami i czerwonymi porzeczkami. Ponieważ użyłam mąki owsianej, ciasto zdecydowanie nie przypomina klasycznej drożdżówki, ale pachnie równie pięknie i smakuje naprawdę dobrze. A krem z ricotty i owoców dopełnił całości idealnie 😉

Drożdżowe ciasto z ricottą, borówkami i czerwonymi porzeczkami

Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm)

Ciasto:
300 g mąki owsianej
60 g oleju kokosowego
15 g drożdży
2 żółtka
150 ml mleka
szczypta soli
100 g erytrytolu

Masa serowa:
250 g ricotty
1 jajko
80 g erytrytolu
100 g czerwonej porzeczki
150 g borówek

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 292 kcal
B: 10 g T: 16 W: 25 g

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dosypujemy 1 łyżkę mąki owsianej, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Do miski wsypujemy resztę mąki, 2 żółtka, olej kokosowy, erytrytol i szczyptę soli. Dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki,  formując niewielki brzeg, odstawiamy na 20 minut. Ricottę mieszamy z erytrytolem i 1 jajkiem, masę przelewamy na przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy równomiernie owoce. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

3 4 7

Jedna myśl na temat “Drożdżowe ciasto z ricottą, borówkami i czerwonymi porzeczkami”

  1. Też miałam taki czas, że w ogóle od drożdży trzymałam się z daleka, bo wydawało mi się że są ciężkie w obróbce. Obecnie uwielbiam, zwłaszcza ten zapach podczas pieczenia <3
    Wspaniały przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *