Opublikowano

Domowa czekolada z malinami i porzeczkami

2

Prawdopodobnie wiele razy użyłam już na blogu określeń „najłatwiejszy, najszybszy i najbardziej banalny przepis”, ale w przypadku dzisiejszej propozycji takie epitety wydają się akurat nad wyraz trafne. Przygotowanie domowej czekolady zajmuje dosłownie chwilkę, a efekt zadowoli nasze kubki smakowe, nacieszy oczy i co więcej – nie pozostawi wyrzutów sumienia. Z dodatkami możemy szaleć do woli – warto jednak wykorzystać sezonowe owoce, które dodadzą nieco kwasowości. U mnie wybór był prosty – moje bezgraniczne uwielbienie do malin i porzeczek wzięło górę;)

 
Domowa czekolada z malinami i porzeczkami
Składniki na 2 porcje:
 
40 g oleju kokosowego
10 g kakao
erytrol
kilka malin, porzeczek i orzechów włoskich lub inne dowolne dodatki
 
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 220 kcal
B: 2 g T: 24 g W: 1,4 g
 
Roztopić w garnku olej kokosowy, dodać kakao, erytrol, dokładnie wymieszać. Masę przelać do foremki (wystarczy zwykły plastikowy pojemnik), na wierzchu ułożyć dodatki. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aż do stężenia.
1
z longiem kopia

Jedna myśl na temat “Domowa czekolada z malinami i porzeczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *