Opublikowano

Czekoladowy pudding chia ze śliwkami

6

Pudding chia to istne wybawienie w momencie, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować pełnowartościowy posiłek. Wystarczy, że wymieszamy nasiona z mlekiem lub jogurtem, dodamy ulubione owoce i gotowe! Taka opcja świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako zdrowy deser. Możemy przygotować go wieczorem, spakować do słoiczka i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnie.

Niepozorne nasionka chia to istna bomba zdrowia! Zawierają kwasy omega-3, a także dużą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i dostarczają  takich witamin i mikroelementów jak: witamina E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Można z nich wyczarować puddingi, dodać do owsianki, czy koktajlu – zastosowań jest naprawdę wiele. Chociaż cena może zniechęcać, nasiona chia są bardzo wydajne. Mają zdolność do zatrzymywania 10-krotnie większej ilości płynu niż same ważą, dlatego też wystarczy kilka łyżek, żeby wyczarować pyszny posiłek.

Nie ukrywam, że to właśnie ten pudding ratował mnie ostatnim czasem przed burczącym brzuchem w pracy. Moja ulubiona wersja to właśnie ta z mlekiem kokosowym, ale świetnie smakuje też z mlekiem owsianym lub ryżowym. Jeśli chodzi o dodatki – to już kwestia indywidualna. Dajcie się ponieść wyobraźni! 😉

Czekoladowy pudding chia ze śliwkami
Składniki na 1 porcję:

50 ml mleka kokosowego
50 g nasion chia (5 łyżek)
1 łyżeczka kakao
1 łyżka erytrytolu
szczypta cynamonu
100 g śliwek
opcjonalnie: 30 g odżywki białkowej

wartość energetyczna 1 porcji: 384 kcal
B: 13 g T: 26 g W: 14 g

Do wysokiej szklanki lub słoiczka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy nasiona chia. Dolewamy około 100 ml wody, dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao, erytrytol oraz cynamon. Ponownie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Śliwki kroimy w kostkę, układamy na puddingu lub mieszamy z masą. Opcjonalnie: odżywkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do puddingu.

5

3

2

2 myśli na temat “Czekoladowy pudding chia ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *