Opublikowano

Czekoladowy pudding chia z masłem orzechowym

Czasem w poszukiwaniu kulinarnego natchnienia zdarza mi się zasiąść przed komputerem i wejść na wspaniałą stronę jaką jest Pinterest. Zazwyczaj przepadam wtedy na dłuższą chwilę, komputer aż paruje od nadmiaru otwartych zakładek, a ja z szalonym spojrzeniem i narastającym ślinotokiem przeglądam kolejne przepisy i planuję. Oczy świecą mi się już na sam widok zdjęć z cyklu: proste przepisy z masłem orzechowym, zdrowe desery bez cukru, a już najgorzej jest w przypadku prostych i zdrowych deserów z masłem orzechowym i czekoladą! I tak planuję i roztaczam te wizje, notuję pomysły i wracam do codziennych zajęć. I zwykle na tym się kończy. A później znów zasiadam, przeglądam i zastanawiam się dlaczego właściwie jeszcze nic nie zrobiłam. Przecież to takie proste!

Czekoladowy pudding chia z masłem orzechowym
Składniki na 2 porcje:

60 g nasion chia
100 ml mleka kokosowego
20 g kakao
60 g masła orzechowego
100 g ricotty
erytrytol lub inny słodzik
gorzka czekolada, ziarna granatu do przyozdobienia

Do słoiczków nakładamy masło orzechowe, najlepiej lekko solone. Do miseczki wsypujemy nasiona chia, dodajemy mleko kokosowe, kakao i erytrytol, dokładnie mieszamy. W miarę gęstnienia masy, dodajemy stopniowo wodę i ewentualnie dosładzamy. Następnie przekładamy do słoiczków. Ricottę lekko słodzimy, mieszamy i układamy na czekoladowej warstwie. Wierzch dekorujemy startą czekoladą i ziarnami granatu. Schładzamy.

wartość energetyczna 1 porcji: 523 kcal
B: 21 g T: 41 g W: 10 g

Czekoladowy pudding chia z masłem orzechowym

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *