Opublikowano

Czekoladowe trufle z masłem orzechowym

1

Słodkie i lekko słone jednocześnie, a do tego baaardzo czekoladowe… Bez niezdrowych dodatków, bez cukru, bez wyrzutów sumienia. Jednym słowem idealne! Takie właśnie są trufle z masłem orzechowym, które ukoją pragnienia niejednego łasucha.

Pierwsze podejście do takiej formy słodkości miałam w zeszłe święta Bożego Narodzenia – wtedy też powstała klasyczna śliwka z czekoladą. Jednak moja nieustająca miłość do masła orzechowego sprawia, że zawsze zastanawiam się gdzie mogłabym je upchnąć w mojej codziennej diecie. I tak też właśnie wymarzyłam sobie te trufle – w końcu połączenie czekolady i orzechów, w jakiejkolwiek konfiguracji, zawsze jest dobrym pomysłem.

Poza tym… zupełnie przy okazji okazało się również, że „turlanie” trufli może być całkiem relaksujące! 🙂

Czekoladowe trufle z masłem orzechowym
Składniki na ok. 16 sztuk

100 g kaszy jaglanej
150 g masła orzechowego
80 g gorzkiej czekolady
słodzik
kakao do obtoczenia

wartość energetyczna 1 trufli: ok. 101 kcal
B: 3,4 g T: 6,4 g W: 7,5 g

Kaszę wrzucamy do garnka i lekko prażymy. Przepłukujemy wodą, odcedzamy. Zalewamy na wysokość ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut od momentu zagotowania. Następnie ściągamy z ognia i trzymamy pod przykrywką jeszcze przez 10 minut. Studzimy. Następnie blendujemy dokładnie z masłem orzechowym, rozpuszczoną czekoladą i słodzikiem. Z masy formujemy kule i obtaczamy w kakao. Schładzamy.

3

5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *